Rolstoel hellingbaan voor gemakkelijkere toegang voor mensen met beperkte mobiliteit

Velen van ons vinden het vanzelfsprekend dat we gemakkelijk toegang hebben tot onze huizen en de bedrijven die we bezoeken. Het is zo eenvoudig als het openen van de autodeur en je benen naar buiten zwaaien om vervolgens het gebouw binnen te lopen. We maken ons geen zorgen over de trap die we moeten beklimmen of de rand op het trottoir. We manoeuvreren er gewoon met onze voeten omheen.

Denk er nu eens aan als je gebonden was aan een rolstoel of een rollator moest gebruiken. Die eenvoudige taken die we als vanzelfsprekend beschouwen, worden dan heel moeilijk. Zo zal een hellingbaan nodig zijn om toegang tot bepaalde delen van een gebouw te krijgen. Bekijk hier alvast voorbeelden hellingbaan of lees verder over de mogelijkheden en de richtlijnen.

Richtlijnen voor mobiliteitsproblemen

Er zijn richtlijnen opgesteld om mobiliteitsproblemen van gehandicapten te verhelpen. In deze richtlijnen is de eis opgenomen dat openbare instellingen ervoor moeten zorgen dat alle mensen met speciale behoeften toegang krijgen tot gebouwen om deel te nemen aan alle aangeboden diensten. Dit houdt ook in dat er rolstoelhellingen moeten komen bij bedrijven die alleen via trappen toegankelijk zijn. Lees eventueel ook meer over oprijplaten, die het gemakkelijker maken voor personen in een rolstoel om bepaalde delen van een gebouw te bereiken.

Waar moet een rolstoel hellingbaan aan voldoen?

Voordat een rolstoelhelling wordt geïnstalleerd zijn er verschillende stappen te overwegen in de planning voor de toevoeging, of u nu een rolstoelhelling installeert voor gebruik in een woning of een bedrijf. Het is belangrijk dat u kijkt naar de wetten geregeld door de ‘Wet gelijke behandeling handicap of chronische ziekte’ (Wgbh/cz) voor specificaties over materialen en planning eisen. Het is ook raadzaam om te kijken naar de wetten van de lokale en provinciale overheden die de installatie van rolstoelhellingen regelen.

Voorbereiding

Nadat u hebt gegeven de nodige voor gedachte betrokken bij de planning nemen foto’s van de locatie die u bent het installeren van de oprit in. Het is ook nuttig om de buurt of andere bedrijven te bekijken voor ideeën en inspiratie. Maak metingen van uw gebied en meet dan opnieuw voor nauwkeurigheid. Het ergste van elk project zijn verkeerde metingen.

Maak een plattegrond op de schaal waarop u de oprit gaat bouwen. Er moet een plattegrond worden opgesteld en de details, inclusief materialen, moeten worden gelabeld en ingevoerd. Dit zal helpen bij de eigenlijke bouwfase. Als u mensen hebt die u helpen, moet het voor hen gemakkelijk zijn om uw visie te zien aan de hand van het getekende plan.

Bekijk de verschillende wetten met betrekking tot de helling van de oprit en de specificaties van de leuningen. Zorg er ook voor dat de overloop naar de oprit volledig vlak is.