Isabella: van Fort naar Force

Zo’n 35 mensen genieten op de DeLimes Zuid Netwerkmiddag van 11 april 2014 van het fraaie Fort Isabella. We zijn onder de indruk van het complex en van waar het na anderhalf jaar is (100 bewoners en 75 ondernemers) en van wat er aan zit te komen (een wooninitiatief en een zorginitiatief). Er is op deze middag een mooie variëteit aan mensen, o.a. bewoners en ondernemers van het complex, betrokken politici en ambtenaren van de gemeente Vught en van de Provincie Noord Brabant. We doen met elkaar een enthousiaste poging om een begin te maken met een Maatschappelijke Effecten Analyse van het Fort; gaat helpen bij gesprekken en beslissingen over de toekomst van het Fort. Het lijkt er sterk op dat we aan het einde van de middag allemaal geloven in de Force van Isabella. Een mooi effect voor en door onze Jan Snelders, die zwaar betrokken is bij het Burgerinitiatief, dat van de Gemeente Vught de kans krijgt om een positieve ontwikkeling onomkeerbaar in gang te zetten. Hij is de organisator en de gastheer van de middag.

Rob Lommerse begint met een helder verhaal over de O van van Onderop, naast de O’s van Ondernemingen, Overheden en Onderzoek- en onderwijsinstellingen. Hij hanteert achtereenvolgens 6 brillen: de economische (verwijst Jan Rotmans), de spirituele (verwijst naar de Maya’s), de milieu- (van lineair naar circulair) en de organisatiebril (Anglo-Amerikaans en Rijnlands), de menselijke bril (met verwijzing naar de jeugd en naar Adam Smith) en tot slot de technologische bril (met verwijzing naar de 3D print van een schedel). De verandering is al bezig (zie ook CB6 in Heerlen en de Spoorzone in Tilburg). Randvoorwaarde is vooral: laat het gebeuren. Rob besluit met: Fort Isabella verdient een mooie toekomst!

Vervolgens krijgt onderneemster Anne-Marie van Koffie-& Theecafé ’t Stroopsoldaatje het woord. Ze voelde vanaf het begin op Isabella: hier gaat het gebeuren, de realisatie van haar droom (Later als ik groot ben). Mooi zoals ze schetst hoe de kruisbestuiving gaat. De ondernemers op het Complex organiseren bijeenkomsten bij haar. Ze doet cursus zelfverdediging bij een bedrijf op het Complex. Het klussenbedrijf daar doet de klussen bij haar. De vrouw van de klusser is haar accountant. Studenten die op het complex wonen, zijn oproepkracht bij haar. Muziekbijeenkomsten vinden bij haar plaats. Haar soep van de dag is populair op het complex. De schilderijen aan de muur zijn van kunstenaars daar. Worstebroodjes betrekt ze van de bakker op het complex. Bijzonder fraai hoe een weefsel daar groeit en bloeit.

Vervolgens krijgt Marjolein het woord, de projectleider van de Gemeente Vught. Ze geeft de historie en achtergrond van een en ander: het COA (het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) is eigenaar en wil van het complex af, de Gemeente Vught nam het beheer op zich, had geen plan en geen budget ervoor, gaf ruimte aan een Burgerinitiatief, gaf het beheer voor 5 jaar aan FMT.

Na een korte pauze en de gelegenheid om op het complex rond te kijken beginnen we in 6 subgroepen het onderzoek naar de maatschappelijke effecten van het complex. We onderscheiden daarbij de keten van Investeerders, hun Bijdrages, de Effecten daarvan en de Incasseerders daarvan, geïnspireerd door de Effectenarena. We proberen de redenering vanuit de investeerders geheel rond te maken. Een groep probeert de redenering, de keten samen te stellen voor de Pioniers, een voor de Ontdekkers, een voor de huidige eigenaar, een voor toekomstige eigenaar(s). De laatste twee groepen kunnen hun eigen onderwerp van onderzoek bepalen.

Er is een sterk pleidooi voor de symbolische verkoop van het complex (a la CB6); de verkoper (COA) is af van de onderhoudslasten! Twee groepen onderzoeken de mogelijkheden voor een zorginitiatief, de ene groep begint bij de Bijdrages, de andere groep begint bij de Effecten. Een en ander zou elkaar moeten kunnen aanvullen. Een groep definieert mensen uit de omgeving van de complex, die er allemaal zouden kunnen komen als er reuring (manifestaties, circusvoorstellingen, festivals, etc..) is op het complex. De groep voor de nieuwe eigenaar(s) is ver gekomen met de beschrijving van de keten.

Alles bij elkaar zijn er fraaie bouwstenen, die Jan Snelders in elkaar gaat proberen te schuiven. Dank, Jan, daarvoor reeds en voor de gehele middag en veel succes, jij met je collega’s, met het initiatief. Wij geloven erin, komen graag over een of twee jaar terug, om opnieuw te kijken en opnieuw bij te dragen….

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *